GGZ traint kinderen tegen depressie

Kinderen van ouders, die een depressie hebben, lopen een groter risico om er zelf ook een te krijgen. GGZ Friesland en Accare, het universitair centrum voor kinder -en jeugdpsychiatrie in Groningen, starten een project om dit te voorkomen.

Depressies komen wel heel vaak voor, zegt psychiater Sybolt Okke de Vries van GGZ Friesland. 10 tot 20% van de bevolking krijgt ermee te maken. “En het is een aandoening, die je functioneren erg verstoort.” Slapeloosheid, vermoeidheid, concentratieproblemen en negatieve gedachten: symptomen als deze kunnen ertoe leiden, dat werk en sociale activiteiten verwaarloosd raken.

De ziekte heeft ook zijn weerslag op anderen. Kinderen kunnen erg lijden onder de depressie van een ouder. Zij lopen een verhoogd risico zelf ook klachten te krijgen. Meisjes krijgen eerder problemen dan jongens. Van deze risicogroep krijgt 70 procent voor de twintigste levensjaar een angst- of stemmingsstoornis.

In dit project wordt gedurende 4 jaar de ene helft alleen in de gaten gehouden, terwijl de andere helft een training in “depressievoorkomend gedrag” krijgt.

Somber?

Tips om uit een lichte depressie te komen.·

1. Laat je dagritme niet verstoren. Je wilt misschien het liefst in bed blijven liggen, maar dan zak je juist weg in somberheid. Al kost het moeite, ga gewoon naar je werk of school, naar de sportvereniging en afspraken met vrienden.

2. Blijf of wordt actief. Hardlopen heeft een bewezen positief effect op lichte depressie, maar een andere vorm van beweging is ook goed. “Wie rent heeft geen tijd om te piekeren, dat doe je als je in bed ligt of op de bank zit”, zegt psychiater De Vries. GGZ Friesland en GGZ Drenthe bieden daarom looptrainingen. Lentis (GGZ Groningen) heeft een beweegproject voor allochtone vrouwen om depressie te voorkomen.·

3. Ga naar buiten. Een stevige wandeling geeft afleiding en licht en frisse lucht zorgen voor een helder hoofd.

4. Vraag een lotgenoot hoe hij met zijn depressie omgaat. Ervaringsdeskundigen kunnen je praktisch advies geven over wat te doen als je bijvoorbeeld je bed niet uit kunt komen.

5. In de helft van de gevallen gaat een lichte depressie binnen een paar maanden weer over. Ben je na drie maanden nog steeds somber, zoek dan professionele hulp.