Nieuws

Oprichting Loopgroep Running Therapie Drenthe

Running Therapie Drenthe heeft vanaf 12 maart 2011 een 6 tal dames voorbereid op de Run van Gieten. Echter toen we het einddoel naderden kwamen de loopsters met de vraag: “Wat gaan we doen, als we de run gelopen hebben?”

De START

Het feit, dat de vraag uit de groep zelf kwam en eigenlijk iedereen door wilde gaan, gekoppeld aan het enthousiasme, waarmee de groep de afgelopen twee-en-halve maanden trainde, heeft ons doen besluiten om het te proberen. We gingen in een half jaar proberen een groep op te bouwen van 15 lopers. Het was de bedoeling om op een vast parcours van precies 1000 meter de trainingen uit te voeren. Inmiddels zitten we begin 2013 op 20 lopers en loopsters van uiteenlopend niveau.

Iedereen krijgt  wekelijks een trainingsschema uitgeschreven op meerdere niveaus.

Onze aanpak is, dat we altijd wel gezamenlijk de warming-up, het techniek gedeelte, de lenigmakende oefenvormen en cooling-down doen. De kern van de training is opgedeeld in 2-3 niveaus, waarbinnen iedereen op zijn of haar eigen niveau en/of tempo zijn weg vindt.

VERVOLG

Inmiddels is het rondje van 1 km uigebreid met diverse parcoursen van 2, 4,5 ,7 tot 12 km. Afhankelijk van de inhoud van de training wordt er voor een van de parcoursen gekozen. Grotendeels proberen we de trainingen uit te voeren op de kortere trajecten om de groep zoveel mogelijk compact bij elkaar te houden.

Uiteraard proberen we toe te werken naar bepaalde evenementen, die hier in onze omgeving worden georganiseerd, maar het is niet uitgesloten, dat we op den duur ook aansprekende evenementen verder van huis gaan bezoeken.

Uitgangspunt blijft, dat iedereen aan zijn / haar trekken komt. En voor de een betekent dit lekker bewegen zonder pretenties van een PR lopen tot het lopen van de 5km binnen 20 – 25 minuten of de 10km binnen de 40 – 45 minuten. Maar ook afstanden van 15km en de halve marathon behoren tot de mogelijkheden.

Loopgroep BREEVENEN

Regelmatig waren er stemmen, die zeiden; “Moeten we nog geen herkenbare shirts hebben Jans”. Het is er dan eindelijk van gekomen. Mooie blauwe shirts van Craft zijn het geworden. Maar toen kwam het. Er moet ook een naam op. En zo gebeurde het, dat we nu loopgroep BREEVENEN heten. Gekoppeld aan de prachtige landelijke omgeving tussen Eext, Annen en Eexterzandvoort met een geweldig natuurlijke uitstraling en historie.

Voor meer informatie kunt u bellen met Running Therapie Drenthe (tel:06-12721162 / 0598-468661) of aanmelden via onze site: www.runningtherapiedrenthe.eu. Uiteraard kunt u ook informatie opvragen via ons mailadres: info@runningtherapiedrenthe.eu

Geplaatst op 28 oktober 2018 | Lees bericht

Hardlopen als medicijn

Sporters weten het allang. Bewegen is goed voor een mens. Voor hart en vaten, conditie, gewicht, het bekende rijtje. Maar ook voor de geest. Running Therapie Drenthe maakt dankbaar gebruik van dit gegeven.

Door Gerda Douma

Je moet je er soms best even toe zetten. Na een vermoeiende dag kan zelfs de gedachte aan omkleden al weerzin oproepen. Toch blijkt het iedere keer weer de moeite waard. Eenmaal terug, onder de douche, kun je de hele wereld weer aan. Het is medisch ingewikkeld te verklaren door het vrijkomen van bepaalde stofjes met namen als dopamine, endorfine, serotonine en de afname van het stresshormoon cortisol maar ook door een eenvoudig gevoel van trots zijn op jezelf. Het heerlijke gevoel dat je door bewegen krijgt is de basis van runningtherapie.

De methode is overgewaaid uit Amerika, maar ook in Nederland krijgt zij steeds meer voet aan de grond. Runningtherapeut Jans Kuik uit Eeterzandvoort en fysiotherapeut Alida Wolters uit Gieten voegen zich bij de lijst mensen die overtuigd zijn van het helende effect van lopen op de psyche. Vorig jaar (2009)hebben zij elkaar gevonden in hun enthousiasme voor de methode.

“We beginnen de therapie met een uitgebreide intake. Een gesprek en een vragenlijst moet duidelijk maken op welke manier we een cliënt het beste kunnen helpen. We lopen met groepen maar desgewenst ook individueel.” In twaalf weken wordt gelopen en gepraat naar een gezonder lichaam maar vooral een gezondere geest. Kuik: “De therapie werkt uitstekend bij lichte klachten. Bij serieuze problemen zal het een aanvulling kunnen zijn op een behandeling. We gaan niet roepen dat mensen in dat geval hun medicijnen maar moeten laten staan. Maar we hopen wel dat er minder medicijnen nodig zijn door het lopen.” Onderzoeken tonen aan dat dat inderdaad vaak het geval is.

Zowel Wolters als Kuik hebben ervaring met een burnout. “Wij weten hoe dat is, hoe dat voelt.” Wolters: “Toen ik er middenin zat kreeg ik zo veel goedbedoelde adviezen maar allemaal van mensen die geen idee hadden waar ze het over hadden. Ik had daar niets aan.” De kompanen weten dat ze rustig moeten beginnen met hun cliënten. “Niet alleen omdat het lichaam moet wennen aan bewegen. Mensen met een burnout hebben de neiging te ver te gaan. Die voelen minder goed waar hun grenzen liggen.” Dus wordt ook in een groepscursus rekening gehouden met het individu. Iedereen gaat lopen op, of zelfs onder zijn eigen niveau. “Uiteindelijk zal bijna iedereen na twaalf weken een half uur aaneengesloten kunnen lopen.” En tegelijkertijd praten want ook dat hoort bij de therapie. Hijgend je problemen uit de doeken doen? “Nou, we hebben anderhalf uur en daarin wordt ook gewandeld, gerekt en gestrekt en ook tijdens de cooling down zijn mensen prima in staat om te praten.” En juist dat informele samenzijn, niet achter een bureau met een vragenlijst, werkt goed, zo is de ervaring. Wolters: “Door goed te kijken naar mensen heb je echt wel in de gaten wie graag wil praten en wie even niet.” Bewegen veroorzaakt emotie, zo weet Wolters. Met name zij is flink de boeken ingedoken. “We doen niets wat niet wetenschappelijk is onderbouwd.”

“We kweken zelfvertrouwen, we hopen dat mensen plezier krijgen in het bewegen en in het gevoel dat dat hun geeft.” Voor wat hoort wat dus wordt er wel wat van de cursisten gevraagd. Ze moeten een trainingslogboek bijhouden waarin ze hun resultaten, de omstandigheden maar ook hun gevoelens moeten opschrijven. Cursisten krijgen tegelijkertijd informatie over voedingsgewoontes. Kuik: “Dat is ook zo mooi aan sporten, mensen die bewegen gaan als vanzelf hun eetgewoontes verbeteren. Je gaat niet zwaar aan de patat als je daarna nog wilt lopen.” Door middel van informatieve e-mail maar ook nazorg hopen de twee dat mensen het lopen in hun leven gaan integreren. “Het zou mooi zijn als mensen blijven bewegen, ook nadat de cursus is beëindigd. Dan hebben we het goed gedaan.”

Het duo timmert voortvarend aan de weg.  Ook preventie is onderdeel van ons vak. Dus lopen met werknemers om te voorkomen dat ze overwerkt raken.” Runningtherapie wordt (nog) niet vergoed door verzekeringsmaatschappijen. Kuik: “Het Trimbos-instituut is in opdracht van het ministerie van VWS bezig met een langlopend, representatief onderzoek bij volwassenen van 18 tot 64 jaar. De uitkomsten daarvan zullen deze zomer worden gepresenteerd en die lijken erg goed te zijn. We hopen dat die uitkomsten verzekeringsmaatschappijen overhalen de therapie te vergoeden.” Uit voorlopige resultaten van een onderzoek van het Trimbos-instituut die in januari zijn gepresenteerd, blijkt dat mensen die één tot drie uur sporten vijftig procent minder kans hebben om een psychische stoornis te ontwikkelen dan mensen die niet sporten. En als ze al een psychische stoornis ontwikkelen draagt sporten ook bij aan een sneller herstel.

Kuik en Wolters waren allang overtuigd van de helende werking van runningtherapie. “We staan te popelen om met mensen aan de slag te gaan.”

Inmiddels is Running Therapie Drenthe een eenmansbedrijf. Sinds 2014 valt RT Drenthe alleen onder de verantwoordelijkheid van Jans Kuik.

Running Therapie Drenthe, Zwienhemsdijk 2, Eexterzandvoort. Kosten op aanvraag. Meer info: www.runningtherapiedrenthe.eu.

Geplaatst op 28 oktober 2018 | Lees bericht

Sporten halveert kans op depressie

UTRECHT – Mensen die sporten, hebben de helft minder kans om een psychische stoornis te ontwikkelen dan mensen, die dat niet doen. Als mensen eenmaal een psychische stoornis hebben, herstellen ze sneller als ze sporten.

Dat concludeert het Trimbos-instituut in een studie.
Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid. Een van de aanbevelingen is dat de overheid meer subsidie uittrekt voor sportprogramma’s voor groepen die gevoelig zijn voor psychische problemen.Het gaat dan bijvoorbeeld om depressies, angststoornissen zoals fobieën en alcoholverslavingen.

Het onderzoek loopt sinds 1996. In de periode 1996-1999 werden zevenduizend willekeurig gekozen volwassen Nederlanders gevolgd. Diezelfde groep is nu weer onder de loep genomen.

Het positieve effect van sporten is volgens de onderzoekers het best te zien bij patiënten die een angststoornis hebben. Mensen met een ‘vers’ psychisch probleem zijn na drie jaar anderhalf keer vaker hersteld van hun ziekte dan de patiënten die niet aan sport doen.

Eén tot drie uur sporten per week is al genoeg om het positieve effect te bereiken, zeggen de onderzoekers.

Geplaatst op 28 oktober 2018 | Lees bericht

GGZ traint kinderen tegen depressie

Kinderen van ouders, die een depressie hebben, lopen een groter risico om er zelf ook een te krijgen. GGZ Friesland en Accare, het universitair centrum voor kinder -en jeugdpsychiatrie in Groningen, starten een project om dit te voorkomen.

Depressies komen wel heel vaak voor, zegt psychiater Sybolt Okke de Vries van GGZ Friesland. 10 tot 20% van de bevolking krijgt ermee te maken. “En het is een aandoening, die je functioneren erg verstoort.” Slapeloosheid, vermoeidheid, concentratieproblemen en negatieve gedachten: symptomen als deze kunnen ertoe leiden, dat werk en sociale activiteiten verwaarloosd raken.

De ziekte heeft ook zijn weerslag op anderen. Kinderen kunnen erg lijden onder de depressie van een ouder. Zij lopen een verhoogd risico zelf ook klachten te krijgen. Meisjes krijgen eerder problemen dan jongens. Van deze risicogroep krijgt 70 procent voor de twintigste levensjaar een angst- of stemmingsstoornis.

In dit project wordt gedurende 4 jaar de ene helft alleen in de gaten gehouden, terwijl de andere helft een training in “depressievoorkomend gedrag” krijgt.

Somber?

Tips om uit een lichte depressie te komen.·

1. Laat je dagritme niet verstoren. Je wilt misschien het liefst in bed blijven liggen, maar dan zak je juist weg in somberheid. Al kost het moeite, ga gewoon naar je werk of school, naar de sportvereniging en afspraken met vrienden.

2. Blijf of wordt actief. Hardlopen heeft een bewezen positief effect op lichte depressie, maar een andere vorm van beweging is ook goed. “Wie rent heeft geen tijd om te piekeren, dat doe je als je in bed ligt of op de bank zit”, zegt psychiater De Vries. GGZ Friesland en GGZ Drenthe bieden daarom looptrainingen. Lentis (GGZ Groningen) heeft een beweegproject voor allochtone vrouwen om depressie te voorkomen.·

3. Ga naar buiten. Een stevige wandeling geeft afleiding en licht en frisse lucht zorgen voor een helder hoofd.

4. Vraag een lotgenoot hoe hij met zijn depressie omgaat. Ervaringsdeskundigen kunnen je praktisch advies geven over wat te doen als je bijvoorbeeld je bed niet uit kunt komen.

5. In de helft van de gevallen gaat een lichte depressie binnen een paar maanden weer over. Ben je na drie maanden nog steeds somber, zoek dan professionele hulp.

Geplaatst op 28 oktober 2018 | Lees bericht

Bewegen is belangrijker dan gezond eten

Mensen kunnen zelf heel wat doen voor hun gezondheid. Eet niet te veel en zorg voor genoeg beweging. Dat zegt professor Roel Vonk, hoogleraar voedingsleer aan het Universitair Medisch Centrum Groningen.

Hij mag hoogleraar voedingsleer zijn, er is toch nog iets belangrijker dan voedsel: bewegen. “Het voorkomen van ziektes is de eigen verantwoordelijkheid van de mensen. Als je kijkt naar wat nou de grondoorzaken zijn voor ziektes, dan is dat toch het te weinig bewegen. Als je gevarieerd en met mate eet, en vooral voldoende beweegt, is er niets aan de hand.”

De moderne consument leeft er gewoon lekker op los tot er iets misgaat in het lichaam. “Dan gaan ze naar de dokter en verwachten, dat die het wel zal oplossen” zegt Vonk. Welvaartsziekten, zoals diabetes, hart- en vaatproblemen en longfalen, nemen hand over hand toe. En ook kanker komt vaker voor bij mensen, die ongezond leven.

De technologie kan natuurlijk ook wat doen. Door medicijnen te ontwikkelen of betere voedingsmiddelen. “Maar toch gaat het er vooral om mensen bewust te maken van hun eigen verantwoordelijkheid.”

Het gaat gewoon om minderen en bewegen. “In elke voedingsstof zitten goede en slechte stoffen. Zolang je gevarieerd eet, krijg je wel voldoende binnen. Als je je energiebehoefte omhoog brengt door meer te bewegen, kun je ook meer eten”.

Geplaatst op 28 oktober 2018 | Lees bericht

Runningtherapie

Running therapie is een vorm van psychotherapie waarbij het lichaam een centrale rol speelt. Veel van onze problemen, die hun oorsprong vinden in de geest zijn zichtbaar in het lichamelijk functioneren. Lichaam en geest zijn één. Door lichamelijke activiteit kun je invloed uitoefenen op het geestelijk welbevinden. Niet door één keer te gaan hardlopen, maar wel door regelmatig (= 3 keer per week) je lichamelijke systemen in een laag tempo, zodanig te prikkelen, dat je meer ruimte krijgt voor positieve dingen. Je kunt meer genieten van leuke ervaringen en gemakkelijker een weg vinden om oude niet goed verwerkte en vervelende ervaringen een zodanig plaats te geven, dat ze je niet meer negatief beïnvloeden.

Jezelf weer accepteren, weer trots zijn op jezelf, weer verantwoordelijkheid durven nemen om vooruit te kijken. Het is geweldig als je dat weer kunt zeggen, maar voor het zover is…

Uit eigen ervaring, kan ik zeggen: Je gaat soms door een hel! Je denkt, dat niemand je gelooft, je begrijpt, of wil begrijpen. In mijn eigen situatie waren dit mijn leidinggevenden. Twee jaar lang ging ik gebukt onder een slepend arbeidsconflict. Op dit moment (december 2009) ligt mijn klacht zelfs bij de landelijke klachtencommissie van Onderwijs in Utrecht (inmiddels is mijn klacht ontvankelijk verklaard en ben volledig in het gelijk gesteld), en ik ben inmiddels via een re-integratietraject weer aan het werk. Ik ben weer sterk en strijdvaardig geworden. Daarbij heb ik hulp gehad van een psycholoog, mijn familie en vrienden en een zeer goede vriend, die meester in de rechten is. Maar bovenal staat, dat je het zelf moet doen en niet moet opgeven.

Al jaren was ik een niet onverdienstelijke triatleet, ook daar kwam in die vreselijke periode flink de klad in, maar op een gegeven moment, toch weer de training voorzichtig opgepakt. Eigenlijk ben ik onbewust me bezig gaan houden met running therapie. Uiteindelijk merkte ik, dat ik emotioneel weerbaarder werd, me weer open stelde voor mijn familie, niet meer heel erg in mezelf gekeerd rondliep, alsof ik in een tunnel leefde. Ik ging weer doelen stellen. Met als resultaat deelname aan de Europese kampioenschappen, waar ik uiteindelijk 5e werd. In dezelfde tijd kwam ik in contact met een vreselijk enthousiaste fysiotherapeute in mijn gemeente, die graag samen met mij de running therapie in de gemeente wilde opzetten. De kans om mijn energie ergens in te stoppen en daar ook zelf iets voor terug te krijgen, maakte, dat ik hier niet lang over na hoefde te denken.
Inmiddels ben ik gediplomeerd running therapeut en wetend, dat het reguliere circuit langzamerhand steeds minder wantrouwig kijkt naar running therapie, denk ik dat ons project gaat slagen. Heel lang is het al zo, dat alles evidence based en wetenschappelijk moest worden onderbouwd, maar mijn eigen ervaring zegt me genoeg. Het werkt, zet je lijf in beweging. Geef je de tijd en ervaar wat het met je doet. Echter van een slechte gewoonte afkomen, of een nieuwe gewoonte aanleren, is makkelijker gezegd dan gedaan. Het duurt namelijk twee maanden voordat een gewoonte echt een gewoonte wordt. Dus dat geldt ook voor running therapie.

Geplaatst op 28 oktober 2018 | Lees bericht