Nieuws

19e Monnikkenloop 26 maart 2022

Eindelijk mocht het weer. Na 2 jaar geen hardloopwedstrijd op Schiermonnikoog konden we dit jaar eindelijk weer genieten van onze sport. En wat hebben we het getroffen. Prachtig weer, allemaal enthousiaste deelnemers en een geweldig sfeertje. En of je hier nu loopt voor the fun of klassering met liefst een PR, iedereen komt voldaan over de finish. Dit ook eens meebeleven? word dan ook lid van loopgroep Breevenen. Je kunt altijd een paar keer op zaterdagmorgen meetrainen zonder verplichting. Ga naar de website van running therapie Drenthe en vul een aanmeldingsformulier in. Bellen mag natuurlijk ook (06-12721162)

Geplaatst op 27 maart 2022 | Lees bericht

Martijn loopt zijn eerste marathon


Mijn eerste marathon.
En dan zit je op de bank en bedenk je je even om een marathon te gaan lopen. Maar ja hoe gaan we
dit aanpakken? Heb wel een beetje sport achtergrond, maar een trainingsschema voor het hardlopen
heb ik nog nooit gedaan. Wie kan mij hier in begeleiden? Na een beetje rondvragen en nadenken
kwam ik via Niels Kimmel uit bij Jans. Niels is ook in training geweest bij Jans voor een marathon en
was positief.
Ik de telefoon bij de kop gepakt en Jans gebeld. Mijn verhaal uit gelegd wat ik van plan was en wat
mijn doel was. Mijn doel was om 20 november 2021 een marathon te gaan lopen voor KiKa. En wel
op Texel. Mijn eerste contact met samen dateerde ongeveer vanaf juni 2020. Dus we hadden nog
ongeveer anderhalf jaar. Dat moet te doen zijn zeiden we.
Een avondje geweest in Eexterzandvoort. Wist ook niet waar het lag en de Tom Tom ook bijna niet
. Maar om een lang verhaal kort te maken allerlei testen gedaan om inzicht te krijgen waar ik nu
stond. Aan de hand daarvan gingen we aan de slag.
Elke week een nieuw schema met nieuwe doelen en uitdagende trainingen. Het enige waar ik aan
moest wennen is dat ik op hartslag moest gaan lopen. Ik liep altijd op gevoel, maar daar gingen we
het niet mee redden. Op zondagavond even telefonisch contact en de afgelopen en de aankomende
week even bespreken. Er waren natuurlijk wel ups en downs, maar dat mocht de pret niet drukken.
Dit hebben we zo bijna anderhalf jaar volgehouden. Jans hoorde op zondagavond gewoon bij de
familie. Totdat het dan eindelijk zover was en ik eindelijk los mocht om de marathon te voltooien. Ik
heb hem gehaald in 3 uur en 54 minuten en 37 seconden. Hier ben ik super trots op.
Dit is mede mogelijk gemaakt door Jans zijn mooie en gevarieerde trainingen.
Hartstikke bedankt hiervoor.

Geplaatst op 25 november 2021 | Lees bericht

Martine loopt haar 1e marathon.

Martine van der Veen (28), april 2019    😊    trainingsperiode: maart 2018/April 2019

Aangezien Jans mijn vader goed heeft  begeleid met het opwerken naar de marathon van Rotterdam 2018, dacht ik: “Kom, ik probeer het eens”! Ik kwam net terug van een periode van reizen en zocht wat structuur in het leven. Mijn basisconditie was in orde. De hulpvraag was: ‘Begeleiding in het ontwikkelen van een gezonde levensstijl, met een goede verhouding tussen voeding en bewegen.’

Eenmaal in contact, kwamen we op een tweede doel! Namelijk, het lopen van een marathon; één van mijn bucketlist-items! Het goed kunnen lopen van een marathon leek op dat moment nog onbereikbaar, maar Jans gaf mij het vertrouwen! We deden metingen, Jans stelde een persoonlijk trainingsschema op en we gingen aan de slag!

De tijd verstreek en de trainingen verliepen goed! Elke training was op een andere manier door Jans opgesteld. Het contact tussen Jans en mij verliep leuk. Ongeveer wekelijks hadden we telefonisch even contact. Daarnaast stuurde Jans mij elke maand een nieuw trainingsschema met de nodige voedings- en rustadviezen en hield hij mijn trainingsresultaten bij op mijn Garmin-account. Op momenten waarin ik het minder zag zitten, was Jans er altijd voor mij! Een kort telefoontje, een appje, een pep-talk en ik kon er weer tegenaan! Jans was voor mij hierdoor behalve een trainer, ook een mental coach. Dat deed hij goed. En toen was het al zover: de marathon van Rotterdam op zondag 7 april 2019. Een geweldige dag die ik nooit meer zal vergeten. Ik heb goed gelopen en enorm genoten. De week na de marathon hebben we onze samenwerkingsperiode afgesloten met de laatste metingen en hebben we de boel geëvalueerd. Volgens mij kijken we beiden terug op een superjaar!

Wanneer je op zoek bent naar persoonlijke begeleider in de sport die maatwerk kan leveren, dan kun je terecht bij Jans. Een zeer betrokken trainer met een goed luisterend oor. Een kundige man, zowel op theoretisch vlak als op persoonlijke sportervaring.  Jans Ik wil jou bedanken voor een geweldig jaar! Zonder jou support, professionele begeleiding en persoonlijke steun, had ik dit niet op deze manier volbracht. Ik wens jou en jou klanten alle plezier toe in de huidige- en toekomstige sportprojecten!

Een sportieve groet van Martine

Noot Jans: Eindtijd 4 uur en 17 minuten. Dat mag er ook best nog bij. En je was een super gemotiveerde cliënt. Ik heb ook van jou genoten.

Geplaatst op 22 april 2019 | Lees bericht

Niels loopt PR op de marathon van Enschede

14 april 2019

Citaat Niels: Vandaag was het de dag! Voor de 2e keer de Marathon van Enschede gelopen. Het deed natuurlijk wel weer een beetje pijn, maar achteraf zo blij dat ik het weer heb volbracht. Ook nog als 50 plusser mijn PR aangescherpt met een eindtijd van 3 uur 23, dik tevreden.

Ondanks dat ik tevreden ben, was het niet de perfecte race. De eerste 21 km (misschien) een te hoog tempo gelopen waardoor het daarna even niet zo lekker ging. Mijn hartslag was redelijk laag, maar toch een iets te hoog tempo, en voelde ook als zwaar aan. Iets wat ik wel vaker heb gehad tijdens de trainingen.  Gelukkig nog tijdig kunnen terugschakelen. Vanaf ongeveer km 24 steeds gedacht; maak er het beste van, ook al is 3u20 niet haalbaar. Door vanaf dat punt toch nog de gemiddelde snelheid ruim boven de 12km/u te houden heb ik toch een fijne eindtijd behaald.

De temperatuur was trouwens geweldig, kon eigenlijk niet beter.

Ik wil je bij deze bedanken voor de schema’s, testen en support Jans! Ik ben hier echt heel blij mee. Ik weet zeker dat ik dankzij jou ook een 3u20 had  kunnen halen als ik vandaag wat meer energie in mijn lichaam had gehad.

De komende weken doe ik het wat rustig aan voor een goed herstel. Daarna eens rustig naar een trailrun toe trainen ergens aan het einde van de zomer.

Noot Jans: Je bent een topatleet Niels. Ik vond het leerzaam en spannend om met je samen te werken naar dit mooie resultaat. Ondanks een aanpak, die compleet anders was, dan je gewend was, heb je gedurende een half jaar zeer gedisciplineerd de trainingen afgewerkt. Voor mij waren de wekelijkse logboeken over het verloop van de trainingen heel waardevol. Het was een mooi project.

Geplaatst op 22 april 2019 | Lees bericht

Monnikkenloop Schiermonnikoog succesvol en gezellig

Op zaterdag 30 maart namen 15 mensen van loopgroep Breevenen deel aan de Monnikkenloop op Schiermonnikoog. Velen hebben er een lang weekend van gemaakt met 1 of meer overnachtingen in diverse gelegenheden. En dat was een goede gedachte, want het werd prachtig weer. Misschien tijdens de verschillende loopafstanden zelfs een beetje te warm. Maar je kunt niet alles hebben. De meeste lopers / loopsters deden mee met de 5 km, een 4-tal kruiste de degens op de 10 km en één lid deed mee aan de 10 mijl. Op basis van de positieve verhalen hebben inmiddels al weer 9 mensen geboekt voor de wedstrijd in 2020. De wedstrijd wordt dan verlopen op 28 maart.

Geplaatst op 12 april 2019 | Lees bericht

Impressie Oliebollenloop 29 december 2018

Op zaterdag 29 december hadden we weer de afsluiting van het jaar. Traditiegetrouw eerst een duurloop. Deze keer liep iedereen een 5 km. En dat leverde 8 PR’s op. Nadien gezellig napraten onder het genot van koffie/thee met wat lekkers en glühwein met oliebollen. En natuurlijk nieuwe doelen stellen.

Geplaatst op 22 februari 2019 | Lees bericht

Oprichting Loopgroep Running Therapie Drenthe

Running Therapie Drenthe heeft vanaf 12 maart 2011 een 6 tal dames voorbereid op de Run van Gieten. Echter toen we het einddoel naderden kwamen de loopsters met de vraag: “Wat gaan we doen, als we de run gelopen hebben?”

De START

Het feit, dat de vraag uit de groep zelf kwam en eigenlijk iedereen door wilde gaan, gekoppeld aan het enthousiasme, waarmee de groep de afgelopen twee-en-halve maanden trainde, heeft ons doen besluiten om het te proberen. We gingen in een half jaar proberen een groep op te bouwen van 15 lopers. Het was de bedoeling om op een vast parcours van precies 1000 meter de trainingen uit te voeren. Inmiddels zitten we begin 2013 op 20 lopers en loopsters van uiteenlopend niveau.

Iedereen krijgt  wekelijks een trainingsschema uitgeschreven op meerdere niveaus.

Onze aanpak is, dat we altijd wel gezamenlijk de warming-up, het techniek gedeelte, de lenigmakende oefenvormen en cooling-down doen. De kern van de training is opgedeeld in 2-3 niveaus, waarbinnen iedereen op zijn of haar eigen niveau en/of tempo zijn weg vindt.

VERVOLG

Inmiddels is het rondje van 1 km uigebreid met diverse parcoursen van 2, 4,5 ,7 tot 12 km. Afhankelijk van de inhoud van de training wordt er voor een van de parcoursen gekozen. Grotendeels proberen we de trainingen uit te voeren op de kortere trajecten om de groep zoveel mogelijk compact bij elkaar te houden.

Uiteraard proberen we toe te werken naar bepaalde evenementen, die hier in onze omgeving worden georganiseerd, maar het is niet uitgesloten, dat we op den duur ook aansprekende evenementen verder van huis gaan bezoeken.

Uitgangspunt blijft, dat iedereen aan zijn / haar trekken komt. En voor de een betekent dit lekker bewegen zonder pretenties van een PR lopen tot het lopen van de 5km binnen 20 – 25 minuten of de 10km binnen de 40 – 45 minuten. Maar ook afstanden van 15km en de halve marathon behoren tot de mogelijkheden.

Loopgroep BREEVENEN

Regelmatig waren er stemmen, die zeiden; “Moeten we nog geen herkenbare shirts hebben Jans”. Het is er dan eindelijk van gekomen. Mooie blauwe shirts van Craft zijn het geworden. Maar toen kwam het. Er moet ook een naam op. En zo gebeurde het, dat we nu loopgroep BREEVENEN heten. Gekoppeld aan de prachtige landelijke omgeving tussen Eext, Annen en Eexterzandvoort met een geweldig natuurlijke uitstraling en historie.

Voor meer informatie kunt u bellen met Running Therapie Drenthe (tel:06-12721162 / 0598-468661) of aanmelden via onze site: www.runningtherapiedrenthe.eu. Uiteraard kunt u ook informatie opvragen via ons mailadres: info@runningtherapiedrenthe.eu

Geplaatst op 28 oktober 2018 | Lees bericht

Hardlopen als medicijn

Sporters weten het allang. Bewegen is goed voor een mens. Voor hart en vaten, conditie, gewicht, het bekende rijtje. Maar ook voor de geest. Running Therapie Drenthe maakt dankbaar gebruik van dit gegeven.

Door Gerda Douma

Je moet je er soms best even toe zetten. Na een vermoeiende dag kan zelfs de gedachte aan omkleden al weerzin oproepen. Toch blijkt het iedere keer weer de moeite waard. Eenmaal terug, onder de douche, kun je de hele wereld weer aan. Het is medisch ingewikkeld te verklaren door het vrijkomen van bepaalde stofjes met namen als dopamine, endorfine, serotonine en de afname van het stresshormoon cortisol maar ook door een eenvoudig gevoel van trots zijn op jezelf. Het heerlijke gevoel dat je door bewegen krijgt is de basis van runningtherapie.

De methode is overgewaaid uit Amerika, maar ook in Nederland krijgt zij steeds meer voet aan de grond. Runningtherapeut Jans Kuik uit Eeterzandvoort en fysiotherapeut Alida Wolters uit Gieten voegen zich bij de lijst mensen die overtuigd zijn van het helende effect van lopen op de psyche. Vorig jaar (2009)hebben zij elkaar gevonden in hun enthousiasme voor de methode.

“We beginnen de therapie met een uitgebreide intake. Een gesprek en een vragenlijst moet duidelijk maken op welke manier we een cliënt het beste kunnen helpen. We lopen met groepen maar desgewenst ook individueel.” In twaalf weken wordt gelopen en gepraat naar een gezonder lichaam maar vooral een gezondere geest. Kuik: “De therapie werkt uitstekend bij lichte klachten. Bij serieuze problemen zal het een aanvulling kunnen zijn op een behandeling. We gaan niet roepen dat mensen in dat geval hun medicijnen maar moeten laten staan. Maar we hopen wel dat er minder medicijnen nodig zijn door het lopen.” Onderzoeken tonen aan dat dat inderdaad vaak het geval is.

Zowel Wolters als Kuik hebben ervaring met een burnout. “Wij weten hoe dat is, hoe dat voelt.” Wolters: “Toen ik er middenin zat kreeg ik zo veel goedbedoelde adviezen maar allemaal van mensen die geen idee hadden waar ze het over hadden. Ik had daar niets aan.” De kompanen weten dat ze rustig moeten beginnen met hun cliënten. “Niet alleen omdat het lichaam moet wennen aan bewegen. Mensen met een burnout hebben de neiging te ver te gaan. Die voelen minder goed waar hun grenzen liggen.” Dus wordt ook in een groepscursus rekening gehouden met het individu. Iedereen gaat lopen op, of zelfs onder zijn eigen niveau. “Uiteindelijk zal bijna iedereen na twaalf weken een half uur aaneengesloten kunnen lopen.” En tegelijkertijd praten want ook dat hoort bij de therapie. Hijgend je problemen uit de doeken doen? “Nou, we hebben anderhalf uur en daarin wordt ook gewandeld, gerekt en gestrekt en ook tijdens de cooling down zijn mensen prima in staat om te praten.” En juist dat informele samenzijn, niet achter een bureau met een vragenlijst, werkt goed, zo is de ervaring. Wolters: “Door goed te kijken naar mensen heb je echt wel in de gaten wie graag wil praten en wie even niet.” Bewegen veroorzaakt emotie, zo weet Wolters. Met name zij is flink de boeken ingedoken. “We doen niets wat niet wetenschappelijk is onderbouwd.”

“We kweken zelfvertrouwen, we hopen dat mensen plezier krijgen in het bewegen en in het gevoel dat dat hun geeft.” Voor wat hoort wat dus wordt er wel wat van de cursisten gevraagd. Ze moeten een trainingslogboek bijhouden waarin ze hun resultaten, de omstandigheden maar ook hun gevoelens moeten opschrijven. Cursisten krijgen tegelijkertijd informatie over voedingsgewoontes. Kuik: “Dat is ook zo mooi aan sporten, mensen die bewegen gaan als vanzelf hun eetgewoontes verbeteren. Je gaat niet zwaar aan de patat als je daarna nog wilt lopen.” Door middel van informatieve e-mail maar ook nazorg hopen de twee dat mensen het lopen in hun leven gaan integreren. “Het zou mooi zijn als mensen blijven bewegen, ook nadat de cursus is beëindigd. Dan hebben we het goed gedaan.”

Het duo timmert voortvarend aan de weg.  Ook preventie is onderdeel van ons vak. Dus lopen met werknemers om te voorkomen dat ze overwerkt raken.” Runningtherapie wordt (nog) niet vergoed door verzekeringsmaatschappijen. Kuik: “Het Trimbos-instituut is in opdracht van het ministerie van VWS bezig met een langlopend, representatief onderzoek bij volwassenen van 18 tot 64 jaar. De uitkomsten daarvan zullen deze zomer worden gepresenteerd en die lijken erg goed te zijn. We hopen dat die uitkomsten verzekeringsmaatschappijen overhalen de therapie te vergoeden.” Uit voorlopige resultaten van een onderzoek van het Trimbos-instituut die in januari zijn gepresenteerd, blijkt dat mensen die één tot drie uur sporten vijftig procent minder kans hebben om een psychische stoornis te ontwikkelen dan mensen die niet sporten. En als ze al een psychische stoornis ontwikkelen draagt sporten ook bij aan een sneller herstel.

Kuik en Wolters waren allang overtuigd van de helende werking van runningtherapie. “We staan te popelen om met mensen aan de slag te gaan.”

Inmiddels is Running Therapie Drenthe een eenmansbedrijf. Sinds 2014 valt RT Drenthe alleen onder de verantwoordelijkheid van Jans Kuik.

Running Therapie Drenthe, Zwienhemsdijk 2, Eexterzandvoort. Kosten op aanvraag. Meer info: www.runningtherapiedrenthe.eu.

Geplaatst op 28 oktober 2018 | Lees bericht

Sporten halveert kans op depressie

UTRECHT – Mensen die sporten, hebben de helft minder kans om een psychische stoornis te ontwikkelen dan mensen, die dat niet doen. Als mensen eenmaal een psychische stoornis hebben, herstellen ze sneller als ze sporten.

Dat concludeert het Trimbos-instituut in een studie.
Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid. Een van de aanbevelingen is dat de overheid meer subsidie uittrekt voor sportprogramma’s voor groepen die gevoelig zijn voor psychische problemen.Het gaat dan bijvoorbeeld om depressies, angststoornissen zoals fobieën en alcoholverslavingen.

Het onderzoek loopt sinds 1996. In de periode 1996-1999 werden zevenduizend willekeurig gekozen volwassen Nederlanders gevolgd. Diezelfde groep is nu weer onder de loep genomen.

Het positieve effect van sporten is volgens de onderzoekers het best te zien bij patiënten die een angststoornis hebben. Mensen met een ‘vers’ psychisch probleem zijn na drie jaar anderhalf keer vaker hersteld van hun ziekte dan de patiënten die niet aan sport doen.

Eén tot drie uur sporten per week is al genoeg om het positieve effect te bereiken, zeggen de onderzoekers.

Geplaatst op 28 oktober 2018 | Lees bericht

GGZ traint kinderen tegen depressie

Kinderen van ouders, die een depressie hebben, lopen een groter risico om er zelf ook een te krijgen. GGZ Friesland en Accare, het universitair centrum voor kinder -en jeugdpsychiatrie in Groningen, starten een project om dit te voorkomen.

Depressies komen wel heel vaak voor, zegt psychiater Sybolt Okke de Vries van GGZ Friesland. 10 tot 20% van de bevolking krijgt ermee te maken. “En het is een aandoening, die je functioneren erg verstoort.” Slapeloosheid, vermoeidheid, concentratieproblemen en negatieve gedachten: symptomen als deze kunnen ertoe leiden, dat werk en sociale activiteiten verwaarloosd raken.

De ziekte heeft ook zijn weerslag op anderen. Kinderen kunnen erg lijden onder de depressie van een ouder. Zij lopen een verhoogd risico zelf ook klachten te krijgen. Meisjes krijgen eerder problemen dan jongens. Van deze risicogroep krijgt 70 procent voor de twintigste levensjaar een angst- of stemmingsstoornis.

In dit project wordt gedurende 4 jaar de ene helft alleen in de gaten gehouden, terwijl de andere helft een training in “depressievoorkomend gedrag” krijgt.

Somber?

Tips om uit een lichte depressie te komen.·

1. Laat je dagritme niet verstoren. Je wilt misschien het liefst in bed blijven liggen, maar dan zak je juist weg in somberheid. Al kost het moeite, ga gewoon naar je werk of school, naar de sportvereniging en afspraken met vrienden.

2. Blijf of wordt actief. Hardlopen heeft een bewezen positief effect op lichte depressie, maar een andere vorm van beweging is ook goed. “Wie rent heeft geen tijd om te piekeren, dat doe je als je in bed ligt of op de bank zit”, zegt psychiater De Vries. GGZ Friesland en GGZ Drenthe bieden daarom looptrainingen. Lentis (GGZ Groningen) heeft een beweegproject voor allochtone vrouwen om depressie te voorkomen.·

3. Ga naar buiten. Een stevige wandeling geeft afleiding en licht en frisse lucht zorgen voor een helder hoofd.

4. Vraag een lotgenoot hoe hij met zijn depressie omgaat. Ervaringsdeskundigen kunnen je praktisch advies geven over wat te doen als je bijvoorbeeld je bed niet uit kunt komen.

5. In de helft van de gevallen gaat een lichte depressie binnen een paar maanden weer over. Ben je na drie maanden nog steeds somber, zoek dan professionele hulp.

Geplaatst op 28 oktober 2018 | Lees bericht