Info runningtherapeut

Jans Kuik

Jans Kuik, runningtherapeut DrentheGeboren op 27 februari 1954
Hij heeft de opleiding voor sportdocent (ALO Groningen) in 1976 afgesloten en werkt sindsdien in het onderwijs. Daarnaast volgde hij diverse aanvullende opleidingen in de sport zoals de cursus recreatiesportleider A en de Volleybal B-cursus aan het Cios te Heerenveen. Tevens heeft hij een ICT opleiding gevolg aan de Hogeschool te Emmen. Vanaf 1986 was hij werkzaam aan het ROC Drenthe College bij de afdeling “Zorg en Welzijn”, waar hij o.a. het vak “Sport en Spel” doceert. Verder was hij verantwoordelijk voor de BPV-co√∂rdinatie en het begeleiden van studenten tijdens hun stages in het werkveld. Nu, vervroegd met pensioen, kan hij zich volledig inzetten voor zijn sport.

Passie, gedrevenheid,aandacht en enthousiasme zijn de sleutelwoorden, die onlosmakelijk verbonden zijn aan zijn sportbeleving. Eerst tot 1997 in de volleybalwereld, maar op dit moment als triatleet. Grenzen zoeken, het maximale halen uit je lichaam, planmatig toewerken naar een doelstelling zijn zaken waar hij zich wekelijks mee bezig houdt en wat inmiddels heeft geresulteerd in diverse podiumplaatsen tijdens NK’s Winter triathlon in Assen internationale wintertriatlons in Inzell en in 2009 behaalde hij een 5e plaats op het EK zomertriathlon in Holten.

De interesse voor de combinatie sport en gezondheid is er eigenlijk altijd geweest. Privé en tijdens zijn werk adviseert hij al jaren mensen, die willen beginnen met hardlopen en niet weten hoe dit verantwoord te doen of sporters, die een loopschema nodig hebben voor de 10 kilometer of een halve of hele marathon. Maar ook mensen met een slechte conditie, overgewicht, obesitas en diabetes hebben met succes een programma doorlopen.

Zo kwam hij in het voorjaar van 2009 in contact met de fysiotherapeute Alida Wolters. Professioneel klikte het gelijk. Doelmatig werken, korte lijnen, een duidelijke visie en gedrevenheid bracht hen op het idee om een project Running Therapie op te zetten.

Sinds 9 oktober 2009 is Jans Kuik gecertificeerd Running Therapeut.

 


Jans Kuik nu geregistreerd Running Therapeut

Vanaf september 2009 is Jans Kuik werkzaam als running therapeut in deze regio. In de loop der jaren heeft hij veel aanvullende cursussen gevolgd, waaronder de opleiding tot beweegkuurinstructeur van de NISB voor mensen met overgewicht, obesitas en diabetes type 2.
Maar hij heeft zich ook gespecialiseerd in ademhalingstraining voor mensen met stress, een burn-out en matige depressie. Daarbij maakt hij gebruik van de software en hulpmiddelen van Heart Math, de zogenaamde hart ritme variabiliteit methode.

Inmiddels heeft hij zich ook bekwaamd in de therapeutische gespreksvoering en de psychopathologie. Bij laatst genoemde onderdeel kreeg hij onderricht van de bekende psychiater Bram Bakker.
Jans Kuik nu geregistreerd Running Therapeut Dat alles heeft er nu toe geleid, dat Jans door de landelijke vereniging van running therapeuten is toegelaten tot de groep geregistreerde running therapeuten (meer info).
Landelijk zijn er op dit moment 38 running therapeuten, die deze vermelding mogen voeren en in het Noorden is hij nu de tweede. Naast de mooie resultaten, die er de afgelopen jaren werden bereikt is dit een erkenning, die de vele uren, die hij wekelijks investeert, het waard maken.