Bewegen is belangrijker dan gezond eten

Mensen kunnen zelf heel wat doen voor hun gezondheid. Eet niet te veel en zorg voor genoeg beweging. Dat zegt professor Roel Vonk, hoogleraar voedingsleer aan het Universitair Medisch Centrum Groningen.

Hij mag hoogleraar voedingsleer zijn, er is toch nog iets belangrijker dan voedsel: bewegen. “Het voorkomen van ziektes is de eigen verantwoordelijkheid van de mensen. Als je kijkt naar wat nou de grondoorzaken zijn voor ziektes, dan is dat toch het te weinig bewegen. Als je gevarieerd en met mate eet, en vooral voldoende beweegt, is er niets aan de hand.”

De moderne consument leeft er gewoon lekker op los tot er iets misgaat in het lichaam. “Dan gaan ze naar de dokter en verwachten, dat die het wel zal oplossen” zegt Vonk. Welvaartsziekten, zoals diabetes, hart- en vaatproblemen en longfalen, nemen hand over hand toe. En ook kanker komt vaker voor bij mensen, die ongezond leven.

De technologie kan natuurlijk ook wat doen. Door medicijnen te ontwikkelen of betere voedingsmiddelen. “Maar toch gaat het er vooral om mensen bewust te maken van hun eigen verantwoordelijkheid.”

Het gaat gewoon om minderen en bewegen. “In elke voedingsstof zitten goede en slechte stoffen. Zolang je gevarieerd eet, krijg je wel voldoende binnen. Als je je energiebehoefte omhoog brengt door meer te bewegen, kun je ook meer eten”.